Woonder Makelaardij
 
 
Nederlands  

“Hospital St. Gilles”


Algemene omschrijving / historie

Een waarlijk zeer uniek, hoog-monumentaal, prominent in meerdere opzichten en historisch maatschappelijk belangrijk pand in het binnenstadsdeel Wyck mogen wij met bescheiden trots ter verkoop aanbieden. Het 12 verpleegkamers tellende oudst-bekende “hospitaal” van Maastricht kent zijn eerste omschrijving op deze locatie uit de laat 13deeeuw. Het 2 lagen tellende gebouw met zijn huidige gevels die ondanks dat de indrukwekkende gevelsteen het jaar 1762 vermeld, dateert uit 1757. Wellicht werd er meerdere jaren na de realisatie een gevelsteen geplaatst conform de toen geldende mode en werd er een beetje gejokt over het bouwjaar om het gebouw “jonger” te laten lijken.

Als heel vaak is ook in dit pand naar behoefte van het moment bouwkundig iets veranderd tijdens de lange historie van “het meest indrukwekkende gebouw van Wijck” al is dit in dit geval minimaal te noemen.
De indrukwekkende gevelbreedte van bijna 33,5 meter en het zeldzame vloeroppervlakte van ruim 600m2, waarbij vermeld dient te worden dat de nokhoogte op de eerste etage van ruim 7,05 meter en de heerlijke rustige, veel privacy biedende cour/tuin aan de achterzijde, de aanwezigheid van een heuse, inspirerende kapel, de typerende kruisstructuur van de gangen, de immense nokhoogte op de eerste etage met zijn indrukwekkende authentieke eiken vloeren zijn enkele kwaliteiten van dit “hospitaal” die in het geheugen blijven na een eerste aanschouwing van dit beeldbepalende object.

Historie Hospitaal van Sint Gilles / De heilige Sint Egidius:

Het “rood gesausde” ooit van origine witte, hoog-monumentale gebouw was ooit een middeleeuws gasthuis, bestemd voor de opvang van zieke pelgrims die het graf van Sint Servatius bezochten. Het gasthuis was genoemd naar de heilige Egidius, een van de veertien noodhelpers.

De noodhelpers of de “Veertien Heilige Helpers”, waren uiterst populair in de rooms katholieke volksdevotie.
Zij worden helpers genoemd omdat zij in het bijzonder zouden helpen bij allerlei ziektes en lichamelijke aandoeningen of beschermden tegen een plotselinge dood.
Sint Gilles of Sint Egidius (640-724) was een kluizenaar en tevens abt;
hij bood bescherming tegen allerlei plagen. Gillis stichtte rond 680 een klooster in het latere Saint-Gilles (Zuid-Frankrijk) en werd er abt.
Zijn feestdag werd op 1 september gevierd.

Sint Gilles/Egidius was een erg nijver baasje; hij is de patroon van de herders, de jagers, de schipbreukelingen, de bedelaars, de kreupelen, de fysiek gehandicapten, de smeden, de kruideniers, de vetsmelters, van het hout, het bos en het vee en de paarden. Hij wordt aangeroepen bij brand, dorheid, storm en ongeluk, bij de biecht, bij geestelijke nood en verlatenheid, bij nachtangst, tegen het vallen, geestesziekten, epilepsie, melaatsheid, (borst)kanker en onvruchtbaarheid bij mens en dier.
Deze vrome Sint Gilles was aldus een extreem drukke heilige, kan worden
gesteld !

In de volksmond werd het Gilleshospitaal het ’kevintsje’ (het conventje, het kloostertje) genoemd. Het gasthuis van Sint Gilles omvat een kapel en twaalf kamers gelegen aan een lange kruislings gelegen gang.
Logisch, bijna symmetrisch voelt dit aan.
In de façade zien we een drietal kruisvensters in hardstenen omlijstingen aan weerszijden van de toegangsdeur. De vensters zijn voorzien van luiken. Aan de oostzijde is ter breedte van twee traveeën een kapel gebouwd. Een kroonlijst loopt over de hele lengte van het pand, terwijl het dakvlak wordt doorbroken door vier dakkapellen.
Boven de entree is een gevelsteen met het jaartal 1762. In de gevelsteen laten de contouren vermoeden dat daar ooit een buste van Sint Gilles was te zien met zijn attributen: een hinde en een pijl.

In 1286 werd het gasthuis voor het eerst vermeld als het ‘Hospitaal van de zalige Egidius in Wyck’. Het werd geleid door een geestelijke namens het kapittel van Onze–Lieve- Vrouwe, die aan de bewoners ook catechismusles gaf.

In 1610 werd het ‘kevintsje’ verkocht aan het garnizoen en vanaf dan werd het als militair wachthuis gebruikt.
Kroniekschrijver Adam van Broeckhuysen vermeldt in 1731 dat het pand als hoofdwacht diende en dat soldaten waren ondergebracht in de kapel. In 1795 werd het pand gerenoveerd en vanaf die tijd diende het als onderkomen voor twaalf oude, verarmde vrouwen, minimaal zestig jaar oud, die wekelijks een geldbedrag en kolen kregen.
Die functie ‘bejaardentehuis voor arme vrouwen’ behield het Gilleshospitaal tot het derde kwart van de twintigste eeuw.

Eind jaren zestig van de vorige eeuw heeft de huidige eigenaar dit immense prachtpand verworven.

 

Locatie

De prominente populariteit die het historische stadsdeel Wijck geniet laat zich zeer eenvoudig verklaren.
Wijck kent een uitstraling van monumentaliteit, relatieve rust, en kwalitatieve faciliteiten, zoals de stadsbibliotheek in het “Centre Ceramique”, het heerlijke Charles Eyckpark langs de Maas, voortreffelijke restaurants als Beluga**, Harry’s, Mediterraneo, Tab Keaw, “O” en vele meer, top-hotels, café’s als Zondag en Servaas met hippe terrassen en een veelvoud aan speciaalzaken, beroemde modezaken, diverse galeries, antiquariaten et cetera…

De allure van de Wilhelminasingel en Avenue Ceramique, maar zeker ook de vestiging van het Centraal Station en de directe aansluiting “om de hoek” op alle belangrijke uitvalswegen.
Aldus in vele opzichten een fantastische locatie !

 

Indeling

Achter de enigszins geheimzinnig, nieuwsgierig makende kruiskozijnen en de ferm gesloten kapeldeur ontvouwt zich een interessante indeling die nog zo goed als geheel is gebaseerd op de authentieke functie. De correcte symmetrie deelt het pand op de begane grond in door een rechte gang van de voordeur tot de achterdeur en haaks hierop een indrukwekkend lange gang van links de kapeldeur tot rechts de kelder- en verdiepingstrap. Ten behoeve van het creëren van een comfortabel formaat woonkamer (50m2) zijn er enkele tussenwanden verwijderd. De kamers hebben een bijna gelijke standaard afmeting, de kapel is ruim 30m2 en heeft een bijna 5 meter hoge plafond.

De eerste etage is indrukwekkend in meerdere opzichten.
Enerzijds zijn de oude functies nog overduidelijk zichtbaar, uniek te noemen waan je jezelf zomaar 200 jaar terug in de tijd, een laat middeleeuwse beleving…
Anderzijds bied de open structuur en de eerder genoemde indrukwekkende netto hoogte vele mogelijkheden, waarbij een gedeeltelijke extra functionele laag een logische lijkt.

De zuidelijk gesitueerde terrastuin biedt veel privacy en is wonderbaarlijk rustig, alsof je niet in een binnenstad verblijft. De rust-oase wordt versterkt door de zeer zonnige pal zuidelijke orientatie.

 

Onderhoudsstaat en materialen

Tjaa… direct intrekken ligt niet voor de hand, daar dit absolute top-object als eerder bedoelt een kwalitatieve renovatie verdient en benodigd. Alle faciliteiten zijn meer dan gedateerd en welke (nieuwe) functie dan ook behoeft eigentijdse kwaliteiten.

Er is echter indrukwekkend veel kwaliteit aanwezig en bewaard gebleven. Zo zijn bijna alle authentieke deuren nog voorzien van authentiek hang en sluitwerk, hetgeen je bij panden van deze leeftijd zelden tegenkomt. Deze deuren zijn echt zeldzaam, zoals zoveel in dit pand. De verdiepingsvloer is geheel voorzien van brede, dikke ‘grove’ eiken planken van een monumentaal unieke kwaliteit die je echt hoogstzelden tegenkomt, zelfs in monumentenstad Maastricht.

Constructief is het pand zeker in prima staat, “zo degelijk als toen wordt er niet meer gebouwd”, mag je ook nu zeker met recht zeggen. Afijn, de renovatie behoeft weinig nadere toelichting… De indrukwekkende kap is grotendeels beschoten met waarschijnlijk eikenhout, echter deels is er ook asbesthoudende Eternit-plaat aanwezig.

 

Gebruiksmogelijkheden

De zeer ruime omvang van dit rijksmonument op deze prominente locatie biedt vele mogelijkheden.
Om dit unieke monument voor de toekomst te bewaren dient een weldoordachte functie de gemeentelijke overheid te overtuigen van het “het nieuwe nut”.

Gemeente Maastricht omschrijft zelf naast de bestaande woonbestemming hoogwaardig toerisme als een wenselijk profiel van nieuwe functionaliteit, enfin overtuig de bevoegde ambtenaren maar met een complementair initiatief… ze staan open voor kwalitatieve initiatieven. Op de website van de gemeente Maastricht wordt Sint Gilles verder een van de belangrijkste monumenten genoemd in Wijck.

Tijdens een bezichtiging die u absoluut zeker zal verassen en als zeer indrukwekkend zal ervaren, zullen wij ons best doen om ons enthousiasme op u over te brengen…

De bezichtigingen vinden plaats na afspraak met de makelaar.
Schriftelijke biedingen vanaf € 1.400.000,--
Aanvaarding direct of in overleg

Voor vragen en/of verdere informatie zijn wij ook buiten kantooruren bereikbaar. 043- 325 25 25 / 06- 4111 5399

 
Plaats - Maastricht
Straat - Hoogbrugstraat
Postcode -
Vraagprijs - €
Bouwjaar - 1757
Beschikbaar - In overleg

 
Woonder. Rationeel makelen...
Funda Mooi limburg Jaap Zoek alle huizen Woonplein Limburg Huislijn Kapaza Pararius Zuka